Sürekli birçok sesi duyarız, ancak beynimizin dikkatle ilgilenen kısmı büyük bir çaba harcar ve duyduğumuz sesler arasından sadece işimize yarayacak olanları süzer, geri kalan gereksiz sesleri elemeye çalışır.

Sürekli birçok sesi duyarız, ancak beynimizin dikkatle ilgilenen kısmı büyük bir çaba harcar ve duyduğumuz sesler arasından sadece işimize yarayacak olanları süzer, geri kalan gereksiz sesleri elemeye çalışır. Bu sayede dersteyken öğrenci, sadece ders işleyen öğretmene odaklanabilir; odasında kitap okurken dışarıda top oynayan çocukların gürültüsünü duymaz. İlginç olan, beyin bu süzme işlemini otomatik olarak gerçekleştirir. Ancak, işitsel dikkat dağınıklığı olan çocuklar için durum o kadar basit değildir; onlar için en küçük bir gürültü bile dikkatlerini dağıtabilir.

Bir gün, kızının derslerinin kötü olduğundan yakınan bir anne-baba, küçük kızları Aylin’i bana getirmişti. Aylin’e 7. sınıfın bir geçiş yılı olduğunu, bu yıl derslerinin biraz zor olabileceğini ve bu nedenle çalışmayı artırması gerektiğini anlatıyordum. Aylin, dikkatlice beni dinliyor gibi görünüyor ve söylediklerimi onaylıyormuş gibi hafifçe başını sallıyordu. Ancak, bir süre sonra aniden “Evet, ama anlamadığım bir şey var.” dedi. “Nedir Aylin?” diye sordum. “Burada bir duvar saatinin olduğunu duyuyorum, fakat saati nerede göremedim.” Aylin’in beni dinlediğini düşünmüştüm, fakat onun dikkati çoktan dağılmıştı. Bu şekilde, sorunun Aylin’in ders çalışmaması değil, işitsel dikkat dağınıklığı olduğunu anlamış olduk.

Bazı öğrenciler, boş ders saatlerinde sınıflarında oturup sınavlara çalışabiliyorken, diğerleri sınıftaki hafif gürültüde bile ders çalışmakta güçlük çekiyorlar. Bu öğrencilere nedenini sorduğumuzda, kendilerinin bu sıkıntıdan etkilendiklerini belirtiyorlar. Üstelik daha büyük bir sorundan bahsediyorlar: “Sınav esnasında biri kalemle karalama sesi çıkarsa bile dikkatimiz dağılıveriyor.” Bu durumun kısmi sebebi sınav kaygısı olabilir, ancak işitsel dikkat dağınıklığının etkisi de önemlidir.

İşitsel dikkat dağınıklığına sahip öğrenciler, çevredeki en küçük bir sesten etkilenirler ve dikkatleri kolayca dağılıverir. Özellikle ders dinlemek gibi bütün dikkatin tek bir noktaya odaklanması gereken önemli işlerde, işitsel dikkat dağınıklığı yaşayan öğrenci için büyük sorun olabilir. Ders sırasında bir şeyleri kaçırabilirler, bu nedenle konunun bütününü anlamakta zorlanabilirler. İşitsel dikkat dağınıklığını gidermek için kitapta yer alan uygulamalar göz önüne alınmalı ve özellikle televizyon, bilgisayar ve cep telefonlarının bu sorunu tetikleyebileceği bilinmelidir.

Ayrıca, özellikle ders çalışma, deneme sınavı uygulama gibi kaygı düzeyinin yüksek olduğu aktivitelerde, dikkati en yoğun öğrenci bile bazı seslerden rahatsız olabilir. Bu nedenle çocuğunuzun sorunu işitsel dikkat dağınıklığı mı yoksa yoğun sınav kaygısı mı olduğunu iyi ayırt etmek önemlidir. Bu konuda atılması gereken adımları kısaca inceleyelim.

Arayınız...
Verified by ExactMetrics